Malátatermékek használata elsősorban íz- és aromafokozás céljából történik. Búzatermékek mint kenyér, zsemle és bagett, ill. rozstermékek mint teljes kiőrlésű kenyér összetevői. Fontos alapanyag továbbá krékerek, snack-ek, kétszersültek és grissini előállításában.
Az IREKS világos és sötét, folyékony állagú malátakivonatai a gyártási folyamt során beállított különböző hőmérsékleteknek köszönhetően kapják meg végső színüket. Az IREKS porállagú malátakivonataihoz - melyből világos és sötés szintén létezik - hordozóanyagként malátalisztet vagy más gabonát kevernek.
De lássuk, hogyan definiálja az IREKS a malátakivonatot? Koncentrált, nem enzimaktív vizes kivonat, mely tartalmazza az összes vízben oldódó komponenseket úgymint cukor, fehérje, ásványi anyagok, íz- és zamatanyagok.
Mivel a malátakivonatok tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és az élesztő számára természetes táplálékot, megfelelő környezetet képeznek az optimális tésztához, jobb fejlődést és kellemes bélzetszínt biztosítva.
A malátakivontaban található további alkotórészek mint dextrinek és hasonló cukrok nemcsak az ízre, hanem a tészta állagára és a frissességre is pozitív hatással vannak. Kekszek esetében pl. javítják a törhetőséget, csökkentik a morzsálódást.
Nemcsak a sütőiparban használnak malátát! Akiemelkedő minőségű IREKS-Sörmaláta vnémet és osztrák sörfőzdék fontos alapanyaga. Emellett csokoládé, bonbon, forró italok és malátakávé gyártásakor is használják.
Szeretne többet megtudni malátatermékeinkről? Bátran lépjen kapcsolatba velünk! Szakembereinkkel közösen megtaláljuk Önnek az optimális megoldást.